Jet ski-ul sau ”scuterul de apă”, așa cum mai este denumit, este o ambarcațiune folosită îndeosebi în scopuri recreative, însă și pentru misiunile salvamarilor. Se individualizează prin poziția pe care o adoptă pilotul – care stă călare pe ambarcațiune și nu în interiorul ei.

 

Propulsia este generată de un motor care antrenează o pompă cu rotorul în formă de șurub ce generează forța necesară propulsiei și direcției.

 

Americanul Clayton Jacobson II a inventat motoarele cu propulsie prin jet de apă în anul 1973. Prima ambarcațiune de acest tip a fost produsă sub brandul Kawasaki fiind botezat ”jet ski”.

Clayton Jacobson II era pasionat de fizică și inginerie, curse motocross, bodybulding și lucrul în garajul auto. Ideea construirii unui jet ski i-a venit după ce a suferit un accident cu motocicleta în timpul unei curse. Atunci, el a început să schițeze o diagramă a „motocicletei pentru apă”. A renunțat la slujbă și și-a dedicat tot timpul lucrând la visul său.

În 1965 a creat primul prototip. Această ambarcațiune era fabricată din aluminiu fiind alimentată de un motor în doi timpi. Anul următor, al doilea prototip al său a fost finalizat. Jacobson s-a adresat companiei Bombardier pentru a-i face să-i cumpere jet ski-ul, însă aceștia nu au vazut în acel moment un viitor cu el. Apoi, s-a dus la Kawasaki care tocmai devenise faimoasă pentru producția de motociclete. Cei din urmă și-au asumat riscul și în 1973 au lansat prima producție în serie de Jet Ski. Jacobson a obținut apoi licența pentru primele trei mărci cunoscute de skijet: Sea-Doo Bombardier, Jet Ski Kawasaki și Waverunner Yamaha.


Primul prototip inventat de către Clayton Jacobson II


 

Kawasaki JS400 1973Kawasaki 550 1985


Care sunt principalele categorii de skijet:

 

Recreation – Acestea sunt cele mai cumpărate skijet-uri și sunt foarte agile pe apă. De dimensiune medie, sunt prevăzute cu spațiu de stocare optim și au o viteză maximă de aproximativ 99 km/h.

Tow Sports – Sunt destinate mai ales famililor pasionate de sporturile pe apă și cărora le place să tragă în urmă un schior de apă sau un wakeboarder. În această categorie, opțiunile sunt destul de limitate pe piață, iar cele mai reprezentative sunt Sea-Doo Wake 155 și Sea-Doo Wake Pro 230. Avantajul este că valoarea lor de revânzare este bună.

Touring – Ce-i mai bun pentru cei ce doresc totul! Destinate celor care vor mai mult confort și mai mulți cai putere. Sunt mai scumpe, încă se pot deplasa cu viteze de până la 105 km.

Performance – Cei dependenți de senzații tari caută de obicei numai aceste modele: în doar 3 secunde, motorul poate atinge 130 km/h!

Rec-Lite – Reprezintă o categorie mai recentă care se adresează celor care caută un skijet accesibil ca și preț. Disponibile numai de la producătorii Sea-Doo și Yamaha, pot atinge 50 km/h și sunt recomandate începătorilor.

 

Informații interesante despre skijet-uri:

 

Nu dăunează câmpiei de iarbă subacvatică și nici nu creează turbulențe majore ale apei.

Producătorii de ambarcațiuni personale au investit până în prezent peste 1.000.000.000 USD în progrese tehnologice pentru a ajuta la protejarea mediului.

Mulțumită injecției directe, motoarele cu jet de azi au cu 75% mai puține emisii de poluare decât modelele din 1998. De asemenea, sunt cu 70 % mai silențioase.

În timp ce majoritatea skijet-urilor vă permit să vă așezați astăzi, iar unele au chiar loc pentru mai mulți pasageri, acest lucru nu a fost în cazul modelelor originale. Trebuia să te ridici pentru a călători până când progresele din anii 1980 au schimbat modul în care au fost proiectate. Abilitatea de a sta jos pe un jet ski este unul dintre factorii care au contribuit la popularitatea lor. Așezarea pe un jet ski oferă pilotului mai mult control și stabilitate și poate oferi o experiență generală mai sigură.

La Evo-Moto, dealer oficial Sea-DooBombardier în România, puteți găsi modelele 2021 disponibile în stoc sau la comandă.


Sea-Doo Spark Trixx 2021 (Rec-Lite)Sea-Doo 90 2021 (Recreation)Sea-Doo Wake 170 2021 (Tow Sports)Sea-Doo GTX 230  Limited Sound System 2021 (Touring)


Sea-Doo RXP-X 300 2021 (Performance)