Pierderea memoriei pe termen scurt poate fi motivul pentru care șoferii nu văd motocicletele

Posted by Ionut 25.09.2019 0 Comment(s)

Conform unui studiu recent, pierderea memoriei pe termen scurt ar fi responsabilă pentru majoritatea accidentelor în care sunt implicate mașini și motociclete.

 

Cercetătorii de la Universitatea din Nottingham, UK au testat șoferi de ambele sexe cu ajutorul unui simulator virtual, reieșind că deși în primă instanță aceștia reperau motocicleta care vine din spate, la o a doua privire memoria conducătorului auto practic se ”suprascria” cu ultimul lucru pe care l-a văzut – uitând complet de existența motocicletei.

 

Erorile de acest tip sau cum mai sunt numite LBFTS – ”Look but Fail See” (”M-am uitat, dar nu am văzut”) ar putea fi reintrepretate ca mai degrabă SBF - ”Saw but Forgot” (”Am văzut, dar am uitat”).

 

Psihologii propun o nouă abordare care ar duce la evitarea mai multor accidente: oricât de prostește ar suna, strategia ar fi ca de fiecare dată când șoferii văd în trafic o motocicletă care se apropie, să rostească asta cu voce tare ("See Bike Say Bike”).

 

Doctor Chapman, expert în domeniul psihologiei rutiere, a explicat că dacă informația vizuală relevantă este corelată fonetic creierul reține pentru mai mult timp existența motocicletei în trafic și implicit, duce la sporirea atenției.

 

Studiul complet se poate găsi aici.

 

Etichete: Accidente moto

Leave a Comment